Syftet med studien är att undersöka möjligheten att stärka grundläggande förståelse för matematik hos förskolebarn med svenska som andraspråk – specifikt den begreppsliga förståelsen av vad tal står för, så kallad taluppfattning.
Omfattande internationell forskning visar att barns taluppfattning vid skolstart förutsäger hur väl de lyckas med matematiken i skolan. Det är också den enskilda faktor som bäst kan förutsäga hur ett barn kommer att klara skolan överhuvudtaget.
Förskolebarn kan utveckla sin taluppfattning genom digitala lek&lär-spel, inriktade på denna begreppsliga utveckling. Ett exempel är lek&lär-spelet Den Magiska Trädgården, utvecklat av en forskargrupp vid institutionen. Speciellt kan denna typ av lek&lär-spel stödja förskolebarn som riskerar att inte utveckla sin taluppfattning tillräckligt för att kunna tillägna sig matematikundervisningen i skolan.
Projektet inriktar sig på den växande gruppen förskolebarn med svenska som andraspråk. Dessa barn, med undervisningsspråket som andraspråk, har visat sig vara en grupp som riskerar att senare ha svårt att tillgodogöra sig skolans undervisning.
Anslag från Marcus och Amalia Wallenbergs Minnefond
Publicerad den 19 december 2017
Agneta Gulz, Magnus Haake och Annika Andersson har beviljats 4 miljoner till projektet “The Magical Garden: Supporting early mathematics for preschoolers with different linguistic backgrounds”.
2025-04-16
Robert Brandom är årets Pufendorf-föreläsare
2025-03-28
Jakob Stenseke i Filosofiska podden om moraliska robotar och artificiell empati
2025-03-26
Agneta Gulz intervjuas i Skolporten och Vi lärare
2025-03-21
Artikel av Wlodek Rabinowicz och Toni Rønnow-Rasmussen mest citerad
2025-03-18
Nytt kandidatprogram: Kritisk Utredare