– Idag är t ex Google så självklart att vi istället för att använda begreppet ”söka information” använder verbet ”googla”, men vad betyder det för oss i vardagen och hur kan vi utveckla en sökkritik? frågar en av forskningsledarna i projektet professor Olof Sundin på Institutionen för kulturvetenskaper. Google är ett viktigt redskap för att söka kunskap, men vilken typ av kunskap och hur sann eller trovärdig är den när Googles bakomliggande rankningsprincip bygger på att populära sajter ges en högre plats? fortsätter han.
Det gemensamma syftet med projektet har varit att just synliggöra utmaningar med kunskapsinhämtning på nätet och visa på det som finns bakom och som idag tas för givet. De bakomliggande tekniker som vi använder för att orientera oss idag är inte neutrala. Sökmotorns algoritmer kan tillsammans men den data vi förser den med förstärka och bekräfta vissa värderingar också sådana som är problematiska.
Projektet ”Kunskap i en digital värld” startade 2012 och har bestått av två grupper med ett 20-tal forskare, dels från Filosofiska institutionen, dels Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet. Projektet är ett s k ramprojekt på 18 miljoner kronor från Vetenskapsrådet, som inkluderar ett flertal individuella projekt.
Under eftermiddagen den 27 april kommer forskarna debattera och samtala om tillit, trovärdighet och relevans på webben samt reflektera kring tvärvetenskapliga utmaningar, yttrandefrihet och algoritmernas betydelse. Saker som varit fokus för projektet ”Kunskap i en digital värld”. Mer information om projektet och eftermiddagens program: <link http: www.kdw.lu.se kunskap-i-en-digital-varld-resultatdialog-och-debatt>www.kdw.lu.se/kunskap-i-en-digital-varld-resultatdialog-och-debatt/
Evenemanget är öppet för allmänheten och ingår i vetenskapsveckan ”Det digitala samhället” som pågår den 24-30 april. Vetenskapsveckan är en del av Lunds universitets 350-års jubileum. Läs mer: <link http: www.lu.se lunds-universitet-350-ar om-programmet vetenskapsveckorna det-digitala-samhallet>www.lu.se/lunds-universitet-350-ar/om-programmet/vetenskapsveckorna/det-digitala-samhallet
Kunskap i en digital värld:resultatdialog och debatt
När: 27 april 2017
Tid: kl 15.00–18.00
Var: LUX : C126, Helgonavägen 4, Lund
En eftermiddag om tillit och kunskap i en digital värld
Publicerad den 24 april 2017
Näthat i skolan, fejknyheter och sökalgoritmers betydelse på webben är fenomen vi dagligen stöter på i media. Men vad ligger bakom? Forskare vid Lunds universitet har i det tvärvetenskapliga projektet ”Kunskap i en digital värld” undersökt hur information söks, används, kommuniceras och utvärderas på nätet. Nu bjuder de in till en eftermiddag med presentationer och samtal av det 4-åriga projektets resultat.
2024-11-26
Erik J Olsson höll föredrag i Riksdagen om värdet av akademisk frihet
2024-11-26
Valentina Fantasia tilldelas stipendium ur Inga och John Hain stiftelse för vetenskaplig humanistisk forskning
2024-11-08
Erik Persson i Filosofiska podden: Är vi ensamma i rymden, eller?
2024-11-07
Erik J Olsson i Utbildningsradion: "Filterbubblor skapas av våra hjärnor"
2024-10-29
Hon visar barn en väg in i matematikens värld