Syntolkning - forskning och praktik
Jana Holsanova, docent i kognitionsforskning, är en av redaktörerna för boken "Syntolkning - forskning och praktik" som nyligen publicerats i samarbete med Lunds Universitet, Stockholms Universitet…
Lyssna, förstå och lära i tid
Den 25 augusti anordnade CCL och Avdelningen för logopedi, audiologi och foniatri, symposiet "Lyssna förstå och lära i tid": Aktuell forskning om barn med språkutveckling på annorlunda villkor -…
Orangutang kan förutsäga framtida upplevelser
En ny studie från Lunds universitet visar att orangutanger kan föreställa sig om nya juiceblandningar blir goda eller inte, baserat på vilka ingredienser som ingår. För att förutsäga en upplevelse av…
Debatt om religion och sekularism
Mathias Osvath från LUCS replikerade på DN debatt efter en artikel skriven av svenska företrädare för de tre abrahamitiska religionerna.
Orangutanger kan förutse smaken på nya juice-blandningar
En ny studie från LUCS har visat att inte bara människor innehar förmågan att kombinera element från tidigare minnen till en ny helhet; alltså att kunna föreställa sig något oupplevt med hjälp av…
Fågelhjärnor eller inte – kråkfåglar lika intelligenta som människoapor
Trots att kråkfåglar har mycket mindre hjärnor än människoapor är de lika intelligenta. Enligt en ny studie som letts av forskare vid Lunds universitet är deras kognition också uppbyggd av likartade…
Konflikt temat för årets Humanist- och teologdagar 8–9 april
Varför spelar identitet en viktig roll i mobiliseringen för krig? Varför morrar, ylar och fräser katter när de är arga? Och är den nya trenden att byta, dela och låna helt konfliktfri? Under…
Du lyssnar på dig själv för att höra hur du mår
Forskare har tagit fram ett datorprogram som kan förändra människors känslomässiga uttryck så att de låter gladare, ledsnare, eller räddare medan de talar. Med detta verktyg har man kunnat visa att vi…