
Se inspelningen av pufendorf-föreläsningen med Daniel C. Dennett
Nu finns inspelningen av 2020 års pufendorfföreläsning med Daniel C. Dennett, kognitionsforskare och professor i filosofi att se via webben. Föreläsningen hölls via Zoom den 20 januari i år och har…

Erik J Olsson har beviljats ett STIAS Fellowship vid Stellenbosch Institute of Advanced Study
Erik J Olsson, professor i teoretisk filosofi, har beviljats ett STIAS Fellowship vid Stellenbosch Institute of Advanced Study i Sydafrika. Forskningsprojektet kommer att pågå under våren 2022 och ha…

Carl-Johan Palmqvist tilldelas stipendium från Åke Wibergs stiftelse
Carl-Johan Palmqvist, nyligen disputerad i teoretisk filosofi vid Filosofiska institutionen, har tilldelats Åke Wibergs stiftelses postdoktorala stipendium. Stipendiet är på 1 miljon kronor och ska…

Gloria Mähringer i Filosofiska rummet
Gloria Mähringer, som nyligen disputerat i praktisk filosofi med avhandlingen "Sinnets kollektiva arkiv", medverkar i Filosofiska rummet i Sveriges Radio den 28 februari. I programmet ordnas en…

Peter Gärdenfors i radio om meningen med livet och om att vänta
Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap, har medverkat i radioprogrammen Människor och tro i P1 som handlade om meningen med livet, och i Karlavagnen i P4 som handlade om att vänta.

Intension – nystartad tidning om filosofi av filosofistudenter
Intension startades förra året och görs av studenter vid svenska högskolor, för alla filosofiskt intresserade. Senaste numret har temat "I krig och kärlek" och bland artiklarna återfinns bland annat…

Swensonska priset till Peter Gärdenfors
Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap, tilldelas Ann-Kersti och Carl-Hakon Swensons pris för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning 2021. Peter Gärdenfors får priset för sitt…

Att våga lära sig – nytt avsnitt av podden "Mycket hjärna"
När är rädsla ett problem för lärande? I skolan kan man känna prestationsångest inför prov men också rädsla eller obehag för enskilda ämnen, särskilt matematik.

Three PhD positions at the department
We have vacant positions for doctoral students in theoretical philosophy, cognitive science and practical philosophy.

Pufendorf Lecture 2020: Daniel C Dennett
The Department of Philosophy and Lund University Cognitive Science are happy to announce that an unbroken line of Pufendorf laureates in times of cancelled events has been secured. An open Zoom…

Vetenskapsrådet beviljar bidrag till två internationella postdok-projekt
Andrey Anikin, forskare i kognitionsvetenskap, och Jakob Werkmäster, lärare i praktisk filosofi, har beviljats Vetenskapsrådets bidrag för internationell postdok.

Associate senior lecturer in Cognitive Science or Theoretical Philosophy
We have a vacant position: A associate senior lecturer in Cognitive Science or Theoretical Philosophy. The associate senior lecturer will be affiliated with the Cognitive Robotics Laboratory at…

Björn Petersson i Filosofiska rummet i P1
Moralfilosofi – Är det ens lönt att försöka? Vad är poängen med moralfilosofin om olika etiska teorier ger helt motstridiga svar, och vi dessutom är alltför irrationella, alternativt egoistiska, för…

Utantill som innantill – nytt avsnitt av podden "Mycket hjärna"
Behöver man fortfarande lära sig saker utantill i skolan, och i så fall varför? I senaste avsnittet av podden "Mycket hjärna" diskuteras betydelsen av att kunna saker ”utan och innan” och varför…

Kan elever lära sig att bli mindre uttråkade?
Agneta Gulz, professor i kognitionsvetenskap, deltog i Norska lärarförbundets/utbildningsförbundets (Utdanningsforbundets) podd och pratade om uthållighet.

Ingar Brinck i SPARK Talks — Dialogue in the Making
Ingar Brinck, professor i teoretisk filosofi, deltog i ett samtal om den skapande människan, relationen till material, 3d printing och arbetsprocesser, i ett arrangemang av SPARK Malmö –…

Agneta Gulz om att skapa digital kvalitet i skolan
I senaste numret av Lunds universitets magasin, LUM, intervjuas Agneta Gulz, professor i kognitionsvetenskap, om samverkansprojektet ”Tillsammans över tröskeln till framtidens klassrum”. Projektet…

Därför är vissa fåglar lika smarta som däggdjur
Christian Balkenius, professor i kognitionsvetenskap, intervjuas i SVT Nyheter om ny forskning som visar att fåglars nervbanor har en liknande struktur som hos oss däggdjur. Det gör att fåglar kan ha…

Mathias Osvath ny ledamot i Sveriges unga akademi
Kognitionsvetaren Mathias Osvath väljs tillsammans med sju andra nya ledamöter från andra lärosäten in i Sveriges unga akademi. Den unga akademin är en tvärvetenskaplig akademi där några av de bästa…