Forskning om hur datorer och mobiltelefoner formar mänskligt minne
Erik J. Olsson och Ylva von Gerber deltar hösten 2017 i en tvärvetenskaplig forskningsgrupp vid Pufendorf-institutet. Temat är 'Human Memory in the Digital Age'.
Korpar kan planera som människoapor
En artikel av Can Kabadayi och Mathias Osvath har publicerats i tidskriften Science och fått stor uppmärksamhet. Den visar att korpar kan planera för framtiden på liknande sätt som människoapor.
Einar Hansens Forskningsfond prisar digital arkeolog och känd kognitionsvetare
Forskningsfondens svenska pris för framstående humanistisk forskning tilldelas Nicolo Dell’Unto som prisas för sin forskning om digital utveckling av arkeologiska metoder. Prissumman är på 150 000…
Stöd till Ingar Brincks forskning om kreativitet och konst
Inger Brinck är en av forskarna som fått RJ Sabbatical. Med detta stöd ges möjlighet att avsluta forskning och att skriva större verk.
Medel till samverkansprojekt
Agneta Gulz vid avdelningen för kognitionsvetenskap har varit huvudsökande till ett projekt med titeln Tillsammans över tröskeln till framtidens klassrum.
Korpar minns orättvisa människor
De smarta fåglarna kan minnas om de blivit orättvist behandlade i upp till en månad, trots att de bara interagerat med en människa i några minuter.
Funktionell källkritik i skolan
En grupp studenter från bl.a. masterprogrammet i kognitionsvetenskap har utvecklat en modul i ett lärspel som ska utveckla källkritik hos eleverna.
What makes an animal clever?
Research shows intelligence is not just about using tools. Read Ivo Jacobs' and Megan Lambert's text on The Conversation.
Det har blivit okej att visa upp sin njutning
Wlodek Rabinowicz, professor i praktisk filosofi vid Filosofiska institutionen, intervjuas om njutning i Sydsvenskans serie Inpå livet.
Öppna föreläsningar med hedersdoktorer
Årets doktorspromotion närmar sig, och i samband med den anordnar Humanistiska och teologiska fakulteterna öppna föreläsningar med årets hedersdoktorer.
What can we learn from animals?
Welcome to this year's Pufendorf lectures with Frans de Waal 22-24 May including a book signing on 23 May.
En eftermiddag om tillit och kunskap i en digital värld
Näthat i skolan, fejknyheter och sökalgoritmers betydelse på webben är fenomen vi dagligen stöter på i media. Men vad ligger bakom? Forskare vid Lunds universitet har i det tvärvetenskapliga projektet…
Framtid temat för årets Humanist- och teologdagar
Vad betyder Harry Martinssons framtidsversion Aniara 2017? Hur kan man bena ut forntida mordfall med framtida teknik? Hur ser framtidens yrkesliv ut i en digitaliserad värld? Detta är några av de…
Digitala hjälpmedel i skolan kan både hjälpa och stjälpa
Läs intervjun om potentialen och riskerna med digitala hjälpmedel i skolan. Agneta Gulz, professor och forskare i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet, blir intervjuad av Lunds universitets…
Vetenskapsvecka om det digitala samhället 24-30 april
Lunds universitet bjuder in till vetenskapsvecka med 20 evenemang, alla dedikerade ett av våra mest fascinerande ämnen – vårt digitala samhälle.
Forskare och elever i samarbete om digitala läromedel
Ystad Allahanda berättade igår om det pågående samarbetet mellan LUCS Educational Technology Group och två skolor i kommunen, som syftar till att utveckla digitala läromedel.
Filosofiska rummet om vrede
Den amerikanska filosofen Martha Nussbaum som nyligen föreläste på LUX, var också aktuell med intervju i senaste avsnittet av Filosofiska rummet.
Två lediga forskartjänster
Nu söker projektet "Dinosauriekognition – en rekonstruktion av fågelkognitionens vagga” två forskare med placering vid Filosofiska institutionen, avdelningen för kognitionsvetenskap, i gruppen för…
Vetenskapens värld om hjärnan och komplexa kognitiva förmågor hos djur
I gårdagens avsnitt av Vetenskapens värld medverkade både Tomas Persson och Mathias Osvath från LUCS cogntive zoology group. De berättar om några av framstegen inom forskningen om människoapors och…
Nytt anslag för forskning om dinosauriekognition
Mathias Osvath, docent i kognitiv zoologi vid LUCS, har fått ett stort anslag från LMK-stiftelsen för projektet “Dinosaur cognition – reconstructing the cradle of the avian mind”.